Z Vami več kot 10 let
04 777 0 444
Pišite nam
Recept - Ajdov kruh z orehi in/ali semeni

Ajda spada med hranilno najbolj bogata žita. Priporočajo jo za boljši krvni obtok, služi pa tudi za zmanjšanje tveganja visokega holesterola in krvnega pritiska. Njeni pozitivni učinki na telo so širokega in raznolikega spektra, med drugim pa zaradi vsebnosti flavonoidov (ki delujejo protivnetno, probiotično in tudi kot antioksidanti) dviguje imunski sistem telesa. Ajda ščiti tudi pred boleznimi srca, in izboljšuje delovanje jeter. Obogatena je s številnimi vitamini in minerali (tiamin, riboflavin, vitamini B skupine, železo, cink, magnezij, fosfor in selen).

Velikokrat ljudje pravijo, da kar je zdravo, ne more biti še okusno, vendar se mi s tem ne strinjamo. Kruh pripravljen iz ajdove moke je lahko še kako okusen, sploh pa če ga obogatimo še z orehi ali semeni. Namesto kvasa uporabimo bio prašek za peko z vinskim kamnom. Moki dodamo nerafinirano morsko sol, za rahlost kruha pa dodamo mineralno vodo. Kruha po tem receptu ni treba vzhajati. Pečen je že v dobre pol ure.

 

Za kruh potrebujemo naslednje sestavine:

 

Priprava:

Z roko zmešamo vse sestavine v tekočo maso, ki naj ne bo preredka. Za oblikovanje hlebčka dodamo malo polnozrnate pirine moke – toliko, da je kruh po površini suh. Položimo ga v podolgovat pekač za kruh, na peki papir za 15 minut v ogreto pečico na 150 stopinj. Nato pečemo kruh na 180 stopinj še 35 minut.

 

Ajdov kruh si lahko popestrimo z različnimi namazi, kot je na primer avokadov namaz, Ghee maslo ali SeGhee namaz s sezamom. Posladkamo si ga lahko tudi z medom.

 

Dober tek!

 

Vir: www.bodieko.si