Z Vami več kot 10 let
04 777 0 444
Pišite nam

Pralni oreščki 500g
Redna cena: 7,25 EUR
Članska cena(- 10.00 %): 6,53 EUR
Z nakupom se bo v vaš Eko Šparovček shranilo 0,20 EUR .
Artikla trenutno ni na zalogi.
Želite dobiti obvestilo, ko bo artikel ponovno na zalogi? Kliknite tukaj.
Ste že preizkusili izdelek?
Povejte nam svoje mnenje.

Pralni oreščki izhajajo Indije in Nepala, kjer so že stoletja v uporabi kot sredstvo za pranje perila in čistilo. Pralni oreščki so veliki približno kot češnja in so v zrelem ter posušenem stanju svetlo do temno rjave barve. Saponin rastline proizvajajo kot zaščito pred napadi škodljivcev, obenem pa je to sredstvo z visoko sposobnostjo čiščenja. Odvisno od letine in sušenja so lahko orešcki bolj ali manj trdi oziroma tudi bolj ali manj lepljivi.

Pralni oreščki so idealni za pranje perila v pralnem stroju. Ko pridejo v kontakt z vodo, ustvarijo milnico, ki pa se le rahlo peni. Njihovo milnico lahko uporabljamo tudi kot univerzalno čistilo v gospodinjstvu oziroma za umivanje las in telesa. Z uporabo pralnih oreščkov ne obremenjujemo okolja, obenem pa je perilo oprano z oreščki koži prijazno in zatorej primerno tudi za alergike oziroma bolnike z nevrodermitisom.

Za vsako pranje potrebujemo 7-10g (= 4-8 polovic oreščka) pralnih oreščkov. Dobro zavezane v bombažno ali laneno vrečko dodamo med perilo direktno v boben. Manjši koščki oreščka pomenijo boljši učinek pranja, saj se saponin tako lažje izloča. Pralne oreščke lahko uporabimo večkrat (2-3).

Običajno umazano perilo lahko s pralnimi oreščki operemo enako dobro kot z običajnimi sredstvi za pranje. V primeru oljnih oziroma mastnih madežev priporočamo predhodno uporabo naravnega sredstva za odstranjevanje madežev.

Pralne oreščke lahko uporabljamo pri vseh temperaturah in za vse vrste vlaken (tudi volno in svilo). V primeru pranja belega perila pripročamo uporabo naravnega in za rastline nevtralnega sredstva za beljenje (soda), sicer se lahko perilo sčasoma obarva sivo. Uporaba mehčalca ni potrebna, saj pralni oreščki ohranjajo perilo mehko in prijetno na otip.

Pralni oreščki so brez vonja. V primeru želje po vonju lahko v predal za dodajanje mehčalca kanete nekaj kapljic eteričnega olja (npr. sivka).

Pralni oreščki so uporabni tudi kot čistilno sredstvo v gospodinjstvu. V vodo damo nekaj pralnih oreščkov in jih skuhamo. Na ta nacin dobimo milnico, ki je primerna za čiščenje vseh vrst površin. Pralne oreščke odlikuje tudi njihovo antibakterijsko delovanje.

Pralni oreščki so obnovljiv vir sredstva za pranje. V primerjavi z drugimi sredstvi za pranje (tudi biološko razgradljivimi oziroma iz naravnih surovin) veliko manj onesnažujejo vodo. Preostanek po pranju pa enostavno spremenimo v kompost.Trenutno še ni nobenega mnenja. Sporočite nam vaše mnenje.
Povezane vsebine

SORODNI IZDELKI
Pralni oreščki 500g (- 10.00 %)
7.25 6.53 €
Naravni detergent za pranje perila
5.20 €
Soda bikarbona
1.40 €
Sonett EKO čistilo za wc 750ml
4.50 €