Vaš zaveznik na poti do zdravja
04 777 0 444
Pišite nam
Recept - Kremna juha iz hokaido buče

Velike oranžne buče, ki so nepogrešljiv sadež jesenskih dni, imajo kar nekaj zdravilnih lastnosti. Včasih so buče uporabljali za odstranjevanje peg in za zdravljenje kačjih pikov. Tudi Indijanci so buče in bučna semena uporabljali kot hrano in tudi kot zdravilo za prebavne motnje.

Buče vsebujejo veliko količino beta karotena, ki je odličen naravni antioksidant in pomaga tudi pri preprečevanju nastanka raka in srčnih obolenj. Vsebujejo tudi veliko vlaknin in magnezija, zato nedvomno spadajo med zelo zdrava živila.

Našli smo recept za okusno bučno juho, s katero se boste lahko pogreli v mrzlih oktobrskih dneh. Bučna hokaido juha vam bo pomagala pri izboljšanju razpoloženja, zaradi velike vsebnosti karotenoidov pa je tudi odlično krepčilo imunskemu sistemu. Juho lahko pripravite tudi že dan prej in jo naslednji dan samo pogrejete ali pa si jo odnesete v službo. Za hokaido bučo pa celo velja, da primerno shranjena, ostane sveža kar nekaj mesecev.

 

KREMNA JUHA IZ HOKAIDO BUČE

Za 4-6 oseb potrebujemo:

  • 1,5 kg hokaido buč
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 1 liter vode
  • 0,5 – 1 liter ovsenega ali kokosovega mleka (oz. nadomestiti z vodo)
  • olivno ali kokosovo olje
  • sol, poper, muškatni orešček
  • kurkuma
  • stoječi kuhinjski mešalnik

 

SESTAVINE ZA SERVIRANJE:

 

PRIPRAVA:

  • Hokaido bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti). Z žlico odstranimo semena.
  • Hokaido bučo narežemo na večje kocke. Sesekljamo čebulo.
  • Čebulo popražimo na olivnem/kokosovem olju, dodamo kocke hokaido buče in skupaj dušimo. Dodamo vodo, da je vse dobro pokrito. Kuhamo, dokler kocke ne razpadejo.
  • Z mešalnikom piriramo. Odvisno od gostote juhe dodamo ovseno/kokosovo mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušno začimbo in muškatni orešček.
  • Hokaido juha je odlična tudi kot jed s kurkumo: umešamo 1-2 žlički kurkume. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.

 

Želimo vam dober tek!

 

Vir: www.bodieko.si