Vaš zaveznik na poti do zdravja
04 777 0 444
Pišite nam
Recept - Jesenski zajtrk z jabolki in kostanji

Prišla je jesen, s svojimi živahnimi barvami in z njo tudi vonj po kostanjih. Plodovi kostanja niso le okusni, pač pa tudi zelo hranljivi, saj vsebujejo kar 45 odstotkov škroba. Ker ne vsebujejo glutena, so primerni za ljudi s celjakijo, hkrati pa imajo veliko pozitivnih učinkov, saj so polni antioksidantov, ohranjajo stabilno energetsko raven, nižajo slab holesterol ter vsebujejo folno kislino (ki je posebej pomembna za nosečnice, saj preprečuje nevrološke okvare pri plodu).

Odlična novica je, da se ta sladek plod lahko odpravimo poiskat kar sami, v bližnji gozd. Lahko si ga spečemo za malico ali pa si pričaramo prijetno jesensko vzdušje ob ognju in dobri družbi. Možnosti je veliko, za vas pa smo pripravili še eno, tokrat za slasten in hranljiv začetek dneva.

 

Zajtrk je sestavljen iz naslednjih komponent:

  • chia puding
  • namočena ajdova kaša s kostanjevim pirejem
  • jabolčna čežana
  • sveža jabolka s cimetom in kuhanimi kostanji

 

Recept za 1 porcijo

Slasten zajtrk iz jesenskih sestavin, ki je popolnoma brez dodanega sladkorja ali maščob. Ne vsebuje glutena ali laktoze ter nima holesterola. Je 100% veganski.

Sestavine:

CHIA PUDING

  1. 1 do 2 žlici chia semen
  2. 1 do 1,5 dcl vode (ali kokosovega mleka)
  3. 1 žlica medu (ali stevie)
  4. 1 žlička kokosove moke (če ste uporabili kokosovo mleko, je ne potrebujete)

NAMOČENA AJDOVA KAŠA

  1. Ajdova kaša
  2. Voda
  3. Kuhan kostanj (za eno manjšo vrečko)
  4. Jabolčna čežana (žlička - ali več po okusu)

JABOLČNA ČEŽANA

  1. 2 do 3 jabolka
  2. Voda
  3. Celi klinčki in cimet

POSIP

  1. Jabolka s cimetom
  2. Kuhani kostanji

 

Priprava:

CHIA PUDING

  1. Pripravimo večer prej.
  2. V posodici zmešajte chia semena, med (stevio) in tekočino, pomešajte in postavite v hladilnik. Po 15 minutah še enkrat premešajte vsebine. S tem boste preprečili, da bi se del chia semen prijela na dno ali neenakomerno sprijela.

 NAMOČENA AJDOVA KAŠA

  1. Pripravimo večer prej.
  2. Ajdovo kašo dobro speremo pod vodo in zmešamo s toliko vode, da so semena prekrita.
  3. Naslednji dan semena še enkrat premešamo in odlijemo odvečno vodo.
  4. Kuhanj kostanj spasiramo, v pire pa vmešamo ajdovo kašo.

 JABOLČNA ČEŽANA

  1. Pripravimo večer prej.
  2. Jabolka skrbno operemo, olupimo in narežemo na enako velike koščke. Tako bomo zagotovili, da bodo vsi koščki istočasno skuhani.
  3. Jabolka stresemo v kozico, jih prelijemo s toliko vode, da so prekrita. (Če imamo radi aromatična jabolka, jim pred kuhanjem dodamo 1 klinček in ščepec cimeta. Le-ta bo še dodatno pomagal ohraniti jabolčno čežano svežo. Bo pa nekoliko spremenil barvo - jabolčna čežana ne bo sončno rumena, ampak malce rjavkasta. Odločitev je vaša.)

 POSIP

  1. Jabolka in kuhane kostanje narežemo na manjše kose in jih potresemo po zloženki. Po želji dodamo cimet.

 

Dober tek!

 

Viri: www.manjauz.si, www.bodieko.si